Ajuns la 47 de ani, Sabin Ilie a rememorat într-un interviu recent perioada pe care a petrecut-o în fotbalul din China și a dezvăluit câteva povești senzaționale.
Cariera de fotbalist a lui Sabin Ilie nu s-a ridicat la înălțimea celei pe care și-a construit-o fratele său, Adrian Ilie, însă chiar și așa a reușit să bifeze o mulțime de experiențe interesante de-a lungul vieții, ajungând să evolueze inclusiv în China.
Crescut la juniorii lui Extensiv Craiova, Sabin Ilie a jucat în România pe la cluburi ca FC Brașov, Steaua București, FC Național, Dinamo, UTA Arad, Astra și Victoria Domnești. Nici la nivel internațional experiențele sale nu au fost puține. În Turcia le-a reprezentat pe Kocaelispor și Fenerbahce, în Spania pe Valencia și Lleida, în Germania pe Energie Cottbus, în Grecia pe Iraklis, iar în China, țară despre care a vorbit cu poftă în cel mai recent interviu, pe Chanchun Yatai, Jiangsu FC și Quindao Hailifeng. Adunat, Sabin Ilie a petrecut în China trei ani plini, de care își amintește cu plăcere și în ziua de azi. Și asta pentru că a fost foarte bine plătit, dar și apreciat în același timp. Și, nu în ultimul rând, a trăit experiențe unice:
„Am fost de două ori în China. În primul an, în liga a doua, am fost golgeter. Am intrat în istoria Chinei, am dat gol în secunda 12. Chiar mi-a plăcut în China, 4 ani am jucat acolo. Stăteam numai la hotel de 5 stele. La Chanchun aveam casă pe malul mării. Bani mulți acolo. Mi-a- dat jumătate de valiză când m-au luat de la Rapid, la semnătură.
Am dat 4 goluri în primul meci, în prima repriză. Tot îmi plăcea acolo. Ca fotbalist, ce faci în China faci și în Spania. Te duci la un film, la mall, la cumpărături, la un concert. Asta e viața de fotbalist, mai ales când ai bani și joci la o echipă mare. Nu am simțit comunismul acolo.
Când a fost ziua națională a țării, vecinul meu a băgat imnul Chinei de la 6 dimineața la 12 noaptea. Am plecat de acasă, că nu mai puteam să stau. Foarte disciplinați sunt chinezii. Nu există să se întoarcă un chinez la antrenor să dea din mână, că e mâncat. Patronul nostru, care era multimilionar, mi-a zis că e imposibil să susții un popor atât de mare fără disciplină”, a declarat Sabin Ilie, la Fanatik.
Chinezii sunt renumiți pentru cultura lor culinară diferită, iar Sabin Ilie spune că cel mai ciudat lucru pe care l-a încercat a fost carnea de șarpe. De asemenea, fostul atacant a povestit și cum clubul i-a organizat o petrecere aniversară inedită:
„Pe noi, străinii, ne tratau extraordinar. Am primit ghete personalizate, trofee. La fiecare etapă, se dădea trofeul de cel mai bun jucător al meciului. Câte o minge frumoasă, aveam vreo 20.
Am gustat niște șarpe, dar era ca peștele. Noi, ca fotbaliști, puteam să ne facem ziua de naștere gratuit.
De ziua mea mi-au pus coroană de rege. Am rămas șocat. La un restaurant am făcut petrecerea, a chemat toată echipa și suporteri. Erau vreo 250 de invitați. M-a pus în capul mesei și vedeam de acolo 250 de invitați”, și-a mai amintit Sabin Ilie, potrivit sursei citate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER